Te weinig diepe slaap: de oorzaken en gevolgen
Slapen doe je om uit te rusten, op te laden en fysiek te herstellen. Al deze processen vinden voornamelijk plaats in je diepe slaap, en dat is voor veel mensen een probleem. Je zult niet de enige zijn die merkt dat je heel ondiep en onrustig slaapt, wat een effect kan hebben op je gezondheid en algehele welzijn. Te weinig diepe slaap kan resulteren in een algeheel tekort aan energie, moeite met concentreren en hoofdpijn. In het ergste geval kan het zelfs je stemming negatief beïnvloeden als je niet diep genoeg slaapt.
De oorzaak van te weinig diepe slaap
Er kunnen veel oorzaken zijn voor het feit dat je te weinig diepe slaap krijgt. De eerste is de overgang. De hormonale schommelingen, opvliegers en het nachtelijk transpireren kunnen er allemaal voor zorgen dat je veel ondieper slaapt. Ook gevoelens van stress en spanning nemen tijdens de overgang bij veel vrouwen toe, wat er tevens voor kan zorgen dat je te weinig diepe slaap krijgt. Dit is iets waar stress namelijk ook in het algemeen voor kan zorgen, zowel bij vrouwen als bij mannen, en op elke leeftijd.
Andere veelgehoorde oorzaken van ondiep slapen zijn nachtdienst of onregelmatige werktijden. Over het algemeen slapen mensen die elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan beter. Het lichaam went aan dit ritme en bij elke (zelfs kleine) wijziging daarin is je natuurlijke klok van slag. Voor een jetlag werkt dit proces hetzelfde. Daarbij geldt: hoe vaker dit gebeurt, hoe meer en hoe langer je diepe slaap beïnvloed wordt.
Hoe weet je dat je niet diep genoeg slaapt?
Als je gedurende langere tijd een tekort aan diepe slaap hebt, zul je dat gaan merken. Je voelt je moe, wordt prikkelbaar en kun je minder goed concentreren. Bovendien word je vaak moe wakker, terwijl je toch lang genoeg geslapen hebt. Ook dit is een teken dat je simpelweg niet diep genoeg slaapt. Wat de reden of oorzaak ook is, er is gelukkig iets aan te doen.
De oplossing voor te weinig diepe slaap
Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om beter en dieper te slapen, te beginnen met een ritme invoeren. Dit is natuurlijk wat lastig als je nachtdienst hebt of ploegendiensten werkt, maar voor veel mensen is het niet moeilijk om elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan.
Daarnaast slaap je doorgaans beter als je voor het slapen niet te zwaar eet en bij de laatste maaltijd voldoende eiwitten binnenkrijgt. Deze houden je namelijk langer verzadigd dan koolhydraten, waardoor je dieper en langer slaapt. Als laatste is het slim om alcohol en cafeïne te vermijden en in het uur voordat je naar bed gaat geen gebruik te maken van elektronische apparaten.
DroomSap, een alternatieve optie om dieper te slapen
Helpen alle bovenstaande tips niet voldoende? Dan kun je DroomSap gebruiken om dieper te slapen. DroomSap is een slaapdrankje op een natuurlijke basis van honing, extracten van 7 verschillende biologisch geteelde medicinale kruiden en een lage dosis doxylamine. DroomSap werkt rustgevend en heeft een slaapopwekkend effect.
Het is ideaal voor wie niet in slaap komt door een ontregeld dag-en-nachtritme, de overgang of stress, of voor mensen die vaak gewekt worden door hun (kleine) kinderen. Het helpt het lichaam bij het in slaap vallen, en zorgt er op natuurlijke wijze voor dat je beter en dieper slaapt. En daar heeft je hele gezondheid baat bij!
Beter slapen met Dromenwinkel
- Goed voor de nachtrust
- Combinatie van 7 kruiden, honing en doxylamine
- Rustgevend voor lichaam en geest
- Goed voor de nachtrust
- 3 à 4 nachten proefslapen
- 15% korting op je volgende bestelling