Niet kunnen slapen door honger
Met een knorrende maag in slaap vallen is lastig. Je wilt geen hele maaltijd nuttigen, maar wel iets kleins, zodat je hongergevoel gestreeld is. Wat je het beste kunt eten en ook kunt drinken voor het slapengaan, delen wij in een blog.
De duur van voedselverwerking
Nog even een kleine snack voor het slapengaan... Je zult het vast herkennen. De maaltijd van de avond is al wat weggezakt en je begint trek en dorst te krijgen. Iets zoets, iets hartigs of iets lichts? Je hebt er allemaal zin in. Maar is het verstandig om nog iets te nemen voor het slapen? Zo ja? Wat kun je het beste nemen, zonder dat je nachtrust beïnvloed wordt? En wat moet je juist vermijden voor het slapen? In dit blog leggen we uit wat je het beste kunt doen.
Voor we vertellen wat de invloed van eten voor het slapengaan op je nachtrust is, leggen we uit hoe de verwerking van eten werkt. Stel je eet rond 18:00 uur een avondmaaltijd en je doet daar ongeveer een uur over tot 19:00 uur. Dan duurt het vervolgens drie uur voordat dit eten is opgenomen in je lichaam. Je zult dus rond 21:00 uur trek kunnen krijgen. Dit is een normale reactie van je lichaam gezien de verwerkingsduur van de vorige maaltijd.
Moment van inname
Met de wetenschap dat je lichaam drie uur doet over de verwerking van een maaltijd, is het goed om rekening te houden met het moment van inname van de maaltijd. Wil je voor het slapen nog iets nemen? Dan is dat geen probleem, mits je iets kleins eet. Dit kan zelfs nog een uur van tevoren. Een portie wordt namelijk tijdens de nacht veel trager verteerd. Mocht je met een lege maag gaan slapen, kun je juist hinder ervaren.
Door iets kleins te eten krijg je een bodem en slaap je ongestoord zonder trek. Belangrijk bij inname zijn voedingsstoffen die niet zwaar op de maag liggen en alleen je hongergevoel strelen. In onderstaande tips delen wij onze adviezen.
Suikervrije snacks
In de keuze voor een portie eten zijn er tal van mogelijkheden. Wij adviseren wel om zoveel mogelijk van snacks af te blijven na een avondmaaltijd. Vooral snacks die veel suiker bevatten, kunnen de kwaliteit van je nachtrust verminderen. Enkele snacks die veel suiker bevatten zijn chocola, snoep en koekjes.
Eet iets warms of iets lichts
Mocht je toch trek krijgen en graag iets willen eten voor het slapen, dan kun je het beste iets warms of iets lichts eten. Denk aan een kleine portie yoghurt, een glas warme melk of dadels. Zo kun je ontspannen mét een gevulde maag gaan slapen, zonder dat het zwaar op de maag ligt.
Noten
Van amandelen is bekend dat ze de slaapkwaliteit verbeteren, omdat ze, net als de meeste noten, een geweldige bron van melatonine zijn, die verantwoordelijk is voor het reguleren van je interne klok en het signaleren aan het lichaam dat het tijd is om te slapen. Amandelen bevatten ook magnesium en voorzien in 19% van onze voedingsbehoeften. Als je voldoende magnesium binnenkrijgt, kun je je slaapkwaliteit verbeteren, vooral als je aan slapeloosheid lijdt.Fruit
Een kiwi is een voedzame en caloriearme vrucht met een rijke hoeveelheid serotonine en ontstekingsremmende antioxidanten, waardoor het bekend staat als een natuurlijke slaaphulp. Bananen zijn een geweldige bron van magnesium.Vette vis
Vette vis zoals tonijn, makreel, forel en zalm biedt fantastische gezondheidsvoordelen. Wat hen onderscheidt van andere vissen, is de buitengewone hoeveelheid vitamine D die ze bevatten. Bovendien bevatten vette vissen omega-3-vetzuren; deze worden gecombineerd met vitamine D, waardoor de slaapkwaliteit mogelijk wordt verbeterd door de productie van serotonine.
Zeg nee tegen pikant eten
Veel mensen zijn in voor pikant eten. Zo niet als maaltijd, dan als snack. Toch raden wij af om pikant eten te nuttigen voorafgaand aan je nachtrust. Pikant eten heeft namelijk nadelige effecten op je lichaam. Zo ervaren velen een opgeblazen gevoel en kun je last krijgen van winderigheid of veelvoudig wc-bezoek. Iets waar je niet op zit te wachten als je wilt gaan slapen.
En hoe zit dat met drinken voor het slapen?
Naast voedingsstoffen zijn vloeistoffen ook van invloed op de nachtrust. Heb je wel eens voor het slapen een kop koffie gedronken? Je zult uit ervaring spreken als je herkent dat je hierna niet direct kunt slapen. In onderstaande tips leggen we uit wat je het beste kunt doen om ook de inname van drinken op de juiste manier te doen.
Verminder de inname van cafeïne
Tijdens de inname van een kop koffie of een glas cola krijg je cafeïne binnen. Een stofje waar je energie van krijgt. Je kunt je wel voorstellen dat het opwekken van energie in je lichaam niet bijdraagt aan een rusttoestand. Een rusttoestand is nodig om in slaap te kunnen vallen. We raden je daarom aan minder cafeïne te drinken voor het slapengaan.
Drink een ontspannende kruidenthee
Hoe verminder je cafeïne? Dat kan gemakkelijk! Door een kopje koffie over te slaan en dit te vervangen door een ontspannende kruidenthee. Kruidenthee bevat geen cafeïne waardoor je rustiger wordt tijdens het drinken van de thee. Dit heeft een rustgevend effect op je nachtrust. Enkele rustgevende theekruiden zijn:
kamille
munt
lavendel
valeriaan
Dag alcohol!
Alcohol is een factor die slaap beïnvloedt. Na inname van alcohol val je weliswaar sneller in slaap, maar verslechtert alcohol de kwaliteit van je slaap. Door alcohol kun je sneller dorst krijgen, onrustiger in je hoofd zijn en zweten. Om een gezonde nachtrust te ervaren kun je beter water of groene thee drinken.
Beter slapen met Dromenwinkel
Ter aanvulling op bovenstaande tips, delen we graag onze producten voor het stimuleren van een goede nachtrust. Als voorstander van slaap zijn wij dagelijks bezig met het adviseren en helpen van mensen die kampen met slaapproblemen. Om juist hen te helpen hebben wij producten ontwikkeld die slaap kunnen bevorderen.
DroomSap
Ongestoord slapen en uitgerust wakker worden? DroomSap kan hierbij helpen. Door een unieke samenstelling van honing en rustgevende kruiden kun je beter slapen.
Probeer DroomSap eenvoudig
- Goed voor de nachtrust
- 3 à 4 nachten proefslapen
- 15% korting op je volgende bestelling