Niet kunnen slapen door alcohol
Een borrel voor het slapengaan als ‘slaapmutsje’. Werkt dat echt? Na wat alcohol val je misschien sneller in slaap, maar het heeft wel een negatieve invloed op de kwaliteit van je nachtrust.
Alcohol verslechtert je slaapkwaliteit
Het is bekend dat je door alcohol sneller in slaap valt. Maar de effecten van alcohol zorgen er wel voor dat je slaapkwaliteit achteruitgaat. Je kunt bijvoorbeeld sneller dorst krijgen, onrustig zijn in je hoofd, last krijgen van een slechte ademhaling (zoals snurken of slaapapneu) en meer zweten 's nachts.
Daarnaast heeft alcohol invloed op je REM-slaap (Rapid Eye Movement).
REM-slaap
De REM-slaap is de vierde en laatste fase van je slaapcyclus. Dit is een van de twee diepste fases van je slaap en het is de fase die zorgt voor mentaal herstel. De andere diepe fase is de derde fase, die een NREM-slaap is (non-REM). Deze "diepe slaap" zorgt voor fysiek herstel.
Tijdens de REM-slaap is je lichaam volledig in rust. Je hersenen verwerken dan informatie en emoties. REM-slaap is dus superbelangrijk voor je mentale herstel. Het nadeel van alcohol is dat het de REM-slaap onderdrukt. Hierdoor begint je REM-slaap later en heb je er minder van per nacht. Je slaapt minder diep en onrustiger. Alcohol verstoort je slaapcyclus, waardoor je je minder uitgerust en vervelend kunt voelen. En dat wil je natuurlijk voorkomen!
Alternatieven om sneller in slaap te komen
Gebruik je een glaasje alcohol om sneller in slaap te vallen? Het is beter om dat glaasje meer dan een uur voor het slapengaan te nemen, zodat de alcohol is afgebroken voordat je gaat slapen.
Of probeer eens wat alternatieven! Hieronder een paar opties om met natuurlijke producten sneller in slaap te komen, in plaats van met alcohol.
Slaap goed met DroomSap van Dromenwinkel
Dromenwinkel zet zich al jaren in om slaaptekort tegen te gaan. Speciaal voor mensen die moeite hebben met inslapen of doorslapen, hebben ze een aantal producten ontwikkeld die je slaap verbeteren.
DroomSap kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Het is een drankje op basis van honing en biologische kruiden dat je helpt om beter te slapen. Het drankje zorgt ervoor dat je ontspant en sneller in slaap valt, terwijl je slaapkwaliteit behouden blijft!
Alcohol in DroomSap
DroomSap bevat zelf ook 3% alcohol. Dit is geen extra toegevoegde alcohol, maar het "oplosmiddel" voor de werkzame stoffen uit de kruidenextracten. Alcohol wordt gebruikt om de extracten (tincturen) te maken. Dit proces heet extraheren, waarbij de werkzame stoffen uit de plant in de vloeistof terechtkomen.
De alcohol in DroomSap komt van 100% gecertificeerde biologische graan.
DroomSap vergeleken met een flesje bier
We hebben het hier over volumeprocenten, dus alcohol per liter. Van DroomSap hoef je maar 2 ml te nemen, wat neerkomt op 0,06 ml alcohol.
Ter vergelijking: in een flesje bier (300 ml) zit 15,0 ml alcohol. Dat betekent dat je pas na 250 doseringen DroomSap (een fles van 500 ml) net zoveel alcohol binnenkrijgt als in één flesje bier. Of anders gezegd: één dosis DroomSap bevat evenveel alcohol als zo'n 20 druppels bier.
De hoeveelheid alcohol in een dosis DroomSap is zo klein dat je lichaam het snel afbreekt. Daarom is een dagdosering DroomSap niet slecht voor je gezondheid en heeft het geen invloed op je nachtrust.
Referenties
Het slaapcentrum: Wat is slaap (12-april 2022). Alcohol and Sleep I: Effects on Normal Sleep, Irshaad O. Ebrahim, Colin M. Shapiro, Adrian J. Williams, and Peter B. Fenwick, Alcohol Clin Exp Res, Vol 37, No 4, 2013: pp 539–549, DOI: 10.1111/acer.12006
Probeer DroomSap eenvoudig
- Goed voor de nachtrust
- 3 à 4 nachten proefslapen
- 15% korting op je volgende bestelling