Dromenwinkel

Vermoeidheid in de overgang

Heb je ook last van vermoeidheid in de overgang? Dan ben je zeker niet de enige! Vermoeidheid in de overgang komt namelijk regelmatig voor. In een recente enquête van Dromenwinkel geeft 59% van de vrouwen in de overgang aan last te hebben van vermoeidheid. Het is de meest gemelde klacht! Hierbij kun je denken aan futloosheid en het gevoel weinig tot geen energie te hebben om iets te doen. Deze vorm van vermoeidheid gaat vaak samen met prikkelbare gevoelens, sneller geïrriteerd zijn, moeite om je te concentreren en nergens zin in hebben. Je lichaam maakt heel wat veranderingen door en dat kost energie.

Illustratie van een vrouw die last heeft van overgangsklachten

Lichamelijk of geestelijk vermoeid in de overgang?

In de overgang kun je zowel lichamelijk als geestelijk vermoeid zijn. Je lichaam komt in een soort hormonale achtbaan. De vertrouwde hormoonbalans is weg en je lichaam gaat op zoek naar een nieuw evenwicht. Dat kost ook geestelijk energie. Je krijgt met steeds andere verschijnselen van de overgang te maken, die je moet leren accepteren.

De verschijnselen, zoals moeite met concentreren, kosten je lichaam meer inspanning, waardoor je lichamelijk vermoeid raakt. Maar de lichamelijke vermoeidheid wordt in de overgang ook beïnvloed door hormonen. Tijdens de overgang krijgt je lichaam namelijk te maken met een flink verlaagd oestrogeengehalte. Oestrogeen regelt de energievoorziening op celniveau. Wanneer een lichaam minder oestrogeen tot haar beschikking heeft, heeft het vaak ook minder energie.

Maar wat zijn de oorzaken van vermoeidheid in de overgang?

Vermoeidheid in de overgang kan verschillende oorzaken hebben. We zetten ze voor je op een rijtje.

Verlaagd gehalte aan oestrogeen

Zoals genoemd regelt oestrogeen de energievoorziening op celniveau. Een verlaagd gehalte aan oestrogeen zorgt er dus voor dat je minder energie hebt.

Verstoord slaapritme

De daling van het oestrogeengehalte kan ook indirect invloed hebben op je energie. Het dalende oestrogeengehalte kan namelijk ook opvliegers, nachtzweten, angst en hartkloppingen als gevolg hebben. Dit kan invloed hebben op je slaappatroon. De verschijnselen kunnen ervoor zorgen dat je minder diep slaapt, regelmatig wakker wordt of korter slaapt. Waardoor je niet de nachtrust krijgt die je nodig hebt en niet uitgerust wakker wordt. Wat als gevolg heeft dat je je overdag vermoeid voelt.

Vermoeidheid door stress

Wanneer je, eenmaal in de overgang, net zo blijft hollen en vliegen als voorheen, kan dit geestelijk en lichamelijke geven. Dit kan vermoeidheid tot gevolg hebben. Bij stress gaan je bijnieren namelijk cortisol aanmaken, een stresshormoon. Dat zorgt ervoor dat je niet instort in stressvolle situaties. Blijft de stress echter aanhouden, dan draaien de bijnieren overuren en dit kost je lichaam erg veel energie.

Vermoeidheid door drukte

Wanneer je in de overgang zit, gemiddeld tussen de 45 en 55 jaar, is het mogelijk dat er veel gebeurt in je leven. Intensieve pubers in huis, de zorg voor je ouders, overlijden van ouders, kinderen die uit huis gaan enzovoort. En dat allemaal naast een drukke baan, een relatie en je sociale leven. Deze situaties uit het dagelijkse leven kunnen ook een flinke aanslag plegen op je energiereserves. Een aantal jaar geleden ging je hier wellicht moeiteloos mee om, maar wanneer je in de overgang zit, kan dit net te veel zijn voor je lichaam.

Wat kan ik doen bij vermoeidheid in de overgang? 

Allereerst is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond en zorg voor voldoende rust en ontspanning. Dit is belangrijk om je nachtrust te bevorderen. Ook is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en om niet te veel van jezelf te vragen. Het is goed om soms even tot rust te komen en niks te doen om stress en drukte te verminderen. In de overgang geef je je lichaam hiermee een steuntje in de rug. 

Wil je af van die vermoeidheid in de overgang? Het kan enorm helpen om je leefstijl aan te passen. We geven je een aantal tips hoe je dit kunt doen: 

  • Probeer op een vaste tijd naar bed te gaan en sta het liefst op een vaste tijd weer op. 

  • Drink liever geen cafeïnehoudende dranken zoals koffie, cola of energiedrankjes voordat je gaat slapen. 

  • Wacht na je maaltijd minimaal twee uur voordat je gaat slapen. 

  • Focus op gezonde en niet al te grote maaltijden. Je slaapt vaak niet lekker na te grote maaltijden. 

  • Eet veel groenten, fruit en vezels. Een gezond eetpatroon geeft je lichaam meer kracht en energie. 

  • Leer ontspanningstechnieken zoals meditatie of diep ademhalen. Dit kan helpen wanneer je 's nachts wakker ligt door stress, angst of gepieker. 

Het kan ook helpen om een natuurlijk hulpmiddel te gebruiken dat vermoeidheid in de overgang vermindert. Een middel dat hier uitstekend voor geschikt is, is LipoMag+. 

Waarom LipoMag+ kan helpen tegen vermoeidheid in de overgang 

LipoMag+ van Dromenwinkel is een uniek samengesteld liposomaal mineralencomplex. Het bevat de hoogwaardige mineralen magnesium, zink, selenium, chroom en het semi-essentiële aminozuur taurine. De mineralen in Dromenwinkel LipoMag+ helpen vermoeidheid in de overgang tegen te gaan. Ook helpen ze om andere overgangsklachten te verminderen. Het natuurlijke middel versterkt daarnaast botten en spieren en ondersteunt de functies van het brein en het zenuwstelsel. 

Probeer LipoMag+ gemakkelijk zelf uit!

LipoMag+
LipoMag+
  • Vloeibaar liposomaal magnesiumsupplement
  • Speelt een sleutelrol bij de overgang
  • Helpt bij vermoeidheid

Kunnen we je ergens mee helpen?

Bij vragen over je order, graag je ordernummer vermelden.
Phone