Hoe kan je het beste omgaan met druk op de werkvloer?
Heb je een drukke planning op het werk? Moet je veel overuren maken? In bepaalde werkgebieden is het de laatste tijd ongekend druk geweest. Vooral mensen in de zorg ervaarden veel druk op de werkvloer door de pandemie met het Coronavirus. Met overvolle ziekenhuizen door het oplopende aantal besmettingen worden zorgmedewerkers opnieuw enorm uitgedaagd. Ben je benieuwd hoe je het beste kunt omgaan met druk op de werkvloer? Wij geven je verderop in deze blog 4 tips.
Druk in de zorg
Zorgmedewerkers stonden er altijd al om bekend veel uren te draaien, maar sinds afgelopen maart is de druk op de zorg extreem verhoogd. Dit is vooral te wijten aan het coronavirus, dat in het voorjaar van 2020 Nederland in zijn greep kreeg. Sindsdien zijn de IC’s en de ziekenhuisbedden in Nederland gevuld met coronapatiënten en is de druk op zorgmedewerkers extreem hoog.
Ook in andere vakgebieden is de druk op de werkvloer de afgelopen jaren gestegen. Er wordt gewerkt met deadlines en mensen ervaren over het algemeen meer stress. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jaarlijks 16% van de Nederlandse bevolking last heeft van burn-out klachten en vergelijkbare symptomen. Dit betekent dat 1 op de 6 werknemers burn-out klachten ervaart. Een schokkend aantal dat we moeten proberen terug te dringen.
Wat zijn de gevolgen van druk op de werkvloer?
Wanneer je langere tijd kampt met een hoge druk op de werkvloer, leidt dit in de meeste gevallen tot stress. Langdurige stress heeft een bewezen negatief effect op je gezondheid. Zo slaap je er minder goed door, ervaar je burn-out klachten en krijgen sommigen last van hartkloppingen of in het ergste geval een hartaanval. Ernstige gevolgen die daadwerkelijk te voorkomen zijn door je stressniveau te verlagen.
Een veelvoorkomend gevolg van druk op de werkvloer en de daaruit voortkomende stress is een slechte nachtrust. Mensen zijn gevoelsdieren en nemen hun problemen van werk vaak mee naar huis. Dit betekent dat je ’s avonds en ook zelfs ’s nachts – bewust of onbewust – nog steeds met het werk bezig bent. Hierdoor kan het voorkomen dat je moeite hebt met in slaap vallen, doorslapen of word je veel te vroeg weer wakker. De vermoeidheid die hierdoor wordt veroorzaakt, verergert de stressgevoelens alleen maar. Tijd om er wat aan te doen!
Hoe ga je om met druk op de werkvloer?
Nederland staat bekend om erg prestatiegericht te zijn. Niet voor niets is Nederland een land dat in de Top 10 van de hoogste productiviteitcijfers van de wereld staat, klik hier voor een uitgebreid artikel hierover. Onbewust leggen wij onszelf een enorme druk op, op het gebied van werk. Dit leidt in veel gevallen tot nare gevoelens, zoals vermoeidheid, stress en burn-out klachten.
Hoe zorg je ervoor dat je geen stress ervaart? Dit kan op verschillende manieren. Wij hebben de 4 belangrijkste tips voor je verzameld.
1. Weet wanneer je ‘nee’ moet zeggen
Je planning is bomvol, maar dan komt er een collega met de vraag of je een taak tussendoor kunt oppakken. Van nature willen mensen niet teleurstellen. De kans is dan ook groot dat je, ondanks de drukte, toch toezegt. Om minder druk te ervaren, is het belangrijk om grenzen te stellen. Bepaal daarom duidelijk voor jezelf wanneer je planning vol zit. Het is niet erg om ‘nee’ te zeggen! Ook wel “Vragen mag, ‘Nee’ zeggen mag ook!”
2. Stel prioriteiten
Het is heel simpel: je kunt niet alles doen. Stel daarom prioriteiten voor jezelf en focus daarop. Zo voorkom je dat je energie verspilt aan taken die minder belangrijk zijn. Je kunt je energie nu steken in de taken waar je blij van wordt en die daadwerkelijk veel opleveren.
3. Neem voldoende pauzes
Dit is niet in alle werkgebieden even vanzelfsprekend, maar het is erg belangrijk om voldoende pauzes in te lassen. Werk je op kantoor? Ga dan even je benen strekken, loop buiten een rondje of besteed bewust wat tijd aan iets anders. Dit zorgt ervoor dat je je hoofd even leegmaakt en daarna weer fris aan een taak begint.
4. Zorg voor voldoende slaap
Een belangrijke factor wanneer het druk is op werk: zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je minder goed functioneert gedurende de dag. In stressvolle tijden kan het lastig zijn om in slaap te komen, door te slapen of word je ’s ochtends veel te vroeg weer wakker.
Slaapmedicatie
Om je nachtrust te stimuleren, kun je gebruik maken van slaapmedicatie. De slaapmedicatie van Dromenwinkel is op natuurlijke basis. Dromenwinkel maakt al jaren gebruik van ingrediënten als kruiden en honing voor de receptuur van de medicatie.
Hiermee kan je nachtrust op een natuurlijke manier worden gestimuleerd.
DroomSap is een slaapdrankje dat is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met doorslapen en in slaap komen. DroomSap heeft een rustgevende werking op je lichaam en geest. Daardoor kan de nachtrust op een gezonde manier worden gestimuleerd. DroomSap maakt je slaperiger en daardoor kom je eerder in de ruststand.
Probeer DroomSap
- Goed voor de nachtrust
- Combinatie van 7 kruiden, honing en doxylamine
- Rustgevend voor lichaam en geest
- Goed voor de nachtrust
- 3 à 4 nachten proefslapen
- 15% korting op je volgende bestelling