Dromenwinkel

Hoe herken je een magnesium tekort?

Magnesium is een belangrijk mineraal, het speelt een rol bij veel verschillende processen in je lichaam. Een tekort aan magnesium kan daarom voor problemen zorgen. Een magnesiumtekort (ook wel hypomagnesiëmie genoemd) kan moeilijk te herkennen zijn. In dit blog leggen wij uit waar je een magnesiumtekort mogelijk wel aan kunt herkennen.

Wat is magnesium?

Magnesium is het vierde meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam en is belangrijk voor onder andere een normale werking van de spieren, het zenuwstelsel en de energiestofwisseling. Ook draagt het mineraal bij aan het behoud van sterke botten en tanden. Doordat magnesium betrokken is bij veel verschillende processen in verschillende delen en organen van het lichaam, kan een magnesiumtekort veel verschillende symptomen met zich meebrengen.

Je lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken en daarom moet je het uit je voeding halen. Volgens de Voedingsraad en de EFSA (European Food Safety Authority) is de aanbevolen dagelijks in te nemen hoeveelheid magnesium voor mannen 350 milligram en voor vrouwen 300 milligram. Voor zwangere vrouwen is de aanbevolen dosis 310 milligram magnesium per dag en 390 milligram gedurende de periode dat borstvoeding wordt gegeven. Tijdens deze periode verbruikt het lichaam van een vrouw meer magnesium dan gebruikelijk en is de behoefte aan magnesium dus hoger.

Magnesium zit in veel voedingsmiddelen zoals in noten en zaden, vis, zuivel, bananen, donkere groenten, vlees en zelfs in chocolade! Toch komt een tekort vaker voor dan je misschien verwacht.

Waar is een magnesiumtekort aan te herkennen?

Wanneer je een tekort aan magnesium hebt, zul je hier in de eerste weken weinig van merken. Je lichaam slaat namelijk een voorraad magnesium op in de botten. Wanneer magnesium een langere tijd ontbreekt in je voedingspatroon, kun je last krijgen van de volgende symptomen:

Vermoeidheid

Magnesium is betrokken bij processen die te maken hebben met de energiehuishouding. Dit is ook de reden dat vermoeidheid één van de eerste signalen is dat je lichaam behoefte heeft aan magnesium.

Botontkalking

Het mineraal is ook nodig voor een goede opname van andere mineralen. Magnesium ondersteunt de opname van calcium en kalium, die belangrijk zijn om botontkalking te vermijden. Je kunt om deze reden last krijgen van je botten. Dit is soms te herkennen aan rugpijn en een grotere kans op botbreuken. Eén op de drie vrouwen van boven de 50 breekt ooit een bot (vaak een heup, wervel of pols) door osteoporose (botontkalking).

Spier- en zenuwstoornissen

Magnesium is een essentieel mineraal dat de zenuwfunctie en spiercontractie helpt reguleren. Spier- en zenuwstoornissen zijn veelvoorkomende symptomen van magnesiumtekort.

Je kunt last hebben van spierkrampen of spierstuipen. Maar ook een trillend ooglid komt regelmatig voor. Een tekort aan magnesium zorgt namelijk voor een verstoorde elektrolytenbalans. Deze balans is van belang omdat de elektrolyten de spieren helpen bij de overdracht van zenuwprikkels. De signalen zorgen weer voor de samentrekking van onze spieren. De elektrolytenbalans is bij een tekort aan magnesium verstoord.

Oorzaken van een magnesiumtekort

Een tekort aan magnesium kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je te weinig voeding eet die voldoende magnesium bevat, maar het kan ook zijn dat je lichaam moeilijker magnesium opneemt. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door:

  • Darmaandoeningen

  • Diabetes

  • Nierziekten

  • Langdurige diarree

  • Overmatig zweten

  • Ontsteking van de alvleesklier

  • Overmatig alcoholgebruik

  • Zwangerschap

  • Borstvoeding

  • Bepaalde geneesmiddelen

  • Bloedtransfusie

Tips tegen een magnesiumtekort

Wanneer je lichaam meer magnesium nodig heeft, kun je een aantal dingen doen. Voor de meeste mensen kan dit snel en makkelijk op een natuurlijke wijze worden opgelost door het eten van magnesiumrijke voedingsmiddelen. Zorg voor een gezonde levensstijl met een gevarieerd dieet en voldoende lichaamsbeweging. Het is aan te raden om voeding te eten die magnesium bevat, bijvoorbeeld volkorenbrood, graanproducten, melk(producten) en vlees. Ook in bepaalde groenten zoals boerenkool en spinazie zit veel magnesium.

Je kunt ook overwegen om supplementen te gebruiken om aan de dagelijks benodigde hoeveelheid magnesium te komen. Er bestaan diverse soorten magnesiumsupplementen. Magnesium is onder andere beschikbaar in tabletvorm en poeders, maar tegenwoordig ook in vloeibare vorm.

LipoMag+ van Dromenwinkel is een uniek samengesteld liposomaal mineralencomplex. Het bevat de hoogwaardige mineralen magnesium, zink, selenium, chroom en het semi-essentiële aminozuur taurine. Het middel versterkt de botten en tanden, verbetert de werking van spieren en ondersteunt de functies van het brein en het zenuwstelsel.

De mineralen in Dromenwinkel LipoMag+ helpen om onder andere vermoeidheid, rugklachten en spierkrampen tegen te gaan. Probeer LipoMag+ nu zelf en ervaar de voordelen!

LipoMag+ kan je helpen bij een magnesiumtekort

LipoMag+
LipoMag+
  • Vloeibaar liposomaal magnesiumsupplement
  • Speelt een sleutelrol bij de overgang
  • Helpt bij vermoeidheid

Kunnen we je ergens mee helpen?

Bij vragen over je order, graag je ordernummer vermelden.
Phone

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 50 Droompunten!

Ontvang iedere maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes.
Door je in te schrijven ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.