Tips om beter te kunnen slapen
Kun je wel een zorgeloze nachtrust gebruiken? Dan helpen we je graag met een aantal tips om beter te slapen. Zo word je uitgerust wakker en kun je de nieuwe dag vol energie beginnen. Het is goed om van tevoren te kijken naar je klachten en deze serieus te nemen. Zo kun je zien welke tip het meest geschikt is en voor jou zou kunnen werken. Lees hieronder verder voor onze tips.
Zorg voor een vast slaapritme
Door op vaste tijden te gaan slapen, kost het minder moeite om in slaap te vallen dan wanneer je lichaam zich telkens moet aanpassen aan verschillende slaaptijden. Omdat je biologische klok zich hierop aanpast, voelt je lichaam dat het tijd wordt om te gaan slapen. Dit bevordert je nachtrust. Zo kun je bijvoorbeeld om 22:00 uur gaan slapen en je wekker om 07:00 uur zetten. Met dit ritme slaap je elke nacht voldoende, ben je minder moe wanneer je opstaat en heb je de hele dag door genoeg energie.
Vermijd snacks na het eten
Hoe verleidelijk het ook is om na het eten nog iets te snacken, dit kan funest zijn voor je slaapritme. Vooral snacks met suiker kun je beter vermijden. Door de hoeveelheid suiker en vet wordt je brein geactiveerd en word je minder slaperig. Bij een grote maaltijd duurt het ook langer voordat deze verteerd is, en omdat je lichaam nog hard aan het werk is om te verteren, kom je nog niet in de ruststand om te slapen.
Een regelmatig eetpatroon
Onze biologische klok reguleert verschillende processen in ons lichaam, waaronder ons hongergevoel en lichaamstemperatuur. Een regelmatig eetpatroon draagt bij aan een gezonde biologische klok, waardoor je lichaam weet wanneer het avond is en je behoefte hebt om te gaan slapen.
Ontspan overdag om spanning af te bouwen
Op een dag gebeuren veel dingen die je hersenen later op de dag verwerken. Het is belangrijk om gedurende de dag deze spanningen af te bouwen. Als je dit niet doet, hoopt de spanning zich op en neem je deze mee naar bed. Hierdoor blijven je hersenen actief en komt je lichaam niet in de ruststand. We raden daarom aan om voldoende rust te nemen en pauzes in te lassen gedurende de dag, bijvoorbeeld door een wandeling te maken of te mediteren.
Draag comfortabele, loszittende kleding
Tijdens je nachtrust kan het gebeuren dat je draait naar een andere zij. Dit zogenaamde “woelen” gebeurt vaak onbewust. Het kan voorkomen dat je hier wakker van wordt. De reden is vaak een lichte slaap of te strakke kleding, waardoor je wakker wordt. We raden je daarom aan om zoveel mogelijk losse kleding te dragen of een wijde pyjama.
Vermijd fel licht
Nog even door je tijdlijn op Facebook scrollen, een laatste appje sturen of je programma op tv afkijken. Het blauwe licht van schermen lijkt op daglicht, waardoor je hersenen denken dat ze weer “aan” moeten, omdat er een nieuwe dag begint. Elektronische apparaten werken daardoor je nachtrust tegen en vertragen het inslapen. Om beter te kunnen slapen, kun je het beste 0,5 tot 1,5 uur voordat je gaat slapen elektronische apparaten vermijden.
Ventileer voldoende
Door 10 minuten per dag het raam open te zetten en goed te luchten, slaap je beter. Frisse lucht is goed voor je gezondheid, daarom wordt aangeraden om de slaapkamer te voorzien van frisse lucht. Tijdens het slapen transpireer je en vult de ruimte zich met deze lucht. Wanneer die lucht niet kan ontsnappen, vormen zich bacteriën. Voorkom dit door de slaapkamertemperatuur laag te houden en te ventileren. 17 graden is de ideale temperatuur.
Drink cafeïnevrij in de avond
Cafeïne werkt snel om meer energie te krijgen en geconcentreerder te kunnen werken. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor je nachtrust. In afwachting van de nacht is het juist belangrijk dat je lichaam rust neemt en zich "klaarmaakt" voor de slaap. Cafeïne draagt daar niet aan bij. Producten zoals koffie, cola en chocola bevatten cafeïne. Sla daarom het kopje koffie over en drink ontspannende kruidenthee. Kruidenthee is volledig cafeïnevrij en heeft een rustgevend effect op je nachtrust. De volgende kruiden hebben een kalmerend effect waardoor je beter kunt slapen: kamille, munt, lavendel en valeriaan.
Gebruik de slaapkamer niet als werk-, studie- of tv-kamer
Een slaapkamer heet niet voor niets een slaapkamer. Het is goed om dat ook aan te houden en de ruimte niet voor andere activiteiten te gebruiken. Dit leidt af en zorgt ervoor dat je toch verleid wordt om andere dingen te doen, zoals een film kijken of je laatste mail af te maken. Je hersenen worden dan geactiveerd, waardoor je de komende tijd niet zult kunnen slapen. Leer jezelf daarom aan om vanaf het moment dat je de slaapkamer inkomt, in de ruststand te gaan en zo min mogelijk activiteit uit te voeren.
Voorkomen is beter dan genezen. Dat is waar wij in geloven bij Dromenwinkel. Maar mochten bovenstaande tips echt niet werken, dan helpen wij je graag op een andere manier. Weliswaar volgens Moeder Natuur, maar wel veilig en effectief. Dromenwinkel is namelijk al jaren bekend met slaaptekort en ontwikkelt speciaal voor mensen die kampen met slaapproblemen zoals moeilijk in slaap kunnen vallen of doorslapen, een aantal producten waarmee de nachtrust wordt bevorderd.
Probeer DroomSap
- Goed voor de nachtrust
- Combinatie van 7 kruiden, honing en doxylamine
- Rustgevend voor lichaam en geest
- Goed voor de nachtrust
- 3 à 4 nachten proefslapen
- 15% korting op je volgende bestelling