Slecht slapen
Ik slaap slecht: wat nu?
“Ik slaap slecht…” dit is heel vervelend om te moeten constateren. Veel voorkomende uitspraken zijn: “Ik slaap al heel lang slecht”, “Ik slaap slecht als ik moet werken” of “Ik slaap slecht bij volle maan” en ga zo nog maar even door. Een slechte nachtrust meerdere avonden in de week of maand kan een grote invloed hebben op jouw dagelijks leven. Daarnaast vermoeid wakker worden is geen prettige start van de dag. Lees hier wat je daar aan kunt doen.
Gevolgen van slechte nachtrust
Misschien heb jij zelf duidelijk voor ogen van welke problemen je last hebt. Voor sommigen is dat niet duidelijk... Het kan zijn dat je je niet bewust bent dat sommige lichamelijke klachten in verband kunnen staan met slecht slapen.
Veelvoorkomende gevolgen van slecht slapen zijn:
- Energiegebrek
- Slecht humeur
- Hoge bloeddruk
- Stemmingswisselingen
- Concentratieproblemen
- Lagere reactiesnelheid
- Verminderd immuun- of afweersysteem
“Ik slaap slecht: wat kan ik doen?”
Nu weet je wat de mogelijke gevolgen van slecht slapen zijn. Dat brengt ons bij de mogelijke oplossingen. De eerste tip, die we ook al eens eerder in een blog deelden, is: rust, reinheid en regelmaat. Een goede structuur in het dagelijks leven doet wonderen. Ga bijvoorbeeld, indien mogelijk, elke avond rond hetzelfde tijdstip slapen. Wijk daar niet meer dan een half uur van af. Zorg dat jij voldoende rust neemt om te ontspannen. Als iemand ontspannen is, slaapt die meestal beter én dieper. Weet daarnaast voor jezelf hoeveel uur slaap jij nodig hebt om uitgerust te zijn. Er is niet één richtlijn die je aan kunt houden. Het verschilt namelijk per persoon hoeveel slaap iemand nodig heeft.
Wat is de oorzaak van jouw slaapproblemen?
Wat misschien bijna het allerbelangrijkst is, is het achterhalen van de oorzaak. Waar komen de slaapproblemen vandaan? Wat ligt eraan ten grondslag? Pas als je dat helder hebt, kun je gericht op zoek naar een oplossing. Hieronder behandelen we veelvoorkomende slaapproblemen. Om ervoor te zorgen dat jij weer beter slaapt, geven we voor elke situatie een aantal praktische tips.
“Ik slaap slecht door.”
Word jij ‘s nachts regelmatig wakker? Ben jij vaak te vroeg wakker? Dit kan storend zijn, helemaal als het iedere dag voorkomt. Slecht doorslapen kan onder andere met (dag)licht te maken hebben. Licht zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt, waardoor je wakker(der) blijft. Zorg dat je het gebruik van kunstlicht in de avond beperkt. Gebruik tijdens de donkere wintermaanden bijvoorbeeld kaarsen in plaats van te felle lampen. Maar houd er in de zomer rekening mee dat de gordijnen op jouw slaapkamer goed moeten verduisteren. De dagen duren dan langer, waardoor het langer licht blijft. En een tip om mee af te sluiten: zet twee uur voordat je gaat slapen alle schermen, tv, mobiel of laptop, uit! Het blauwe licht van de apparaten zorgt er ook voor dat je wakker blijft.
“Ik slaap slecht als ik stress heb.”
“Ik slaap slecht door werk” is waarschijnlijk niet de eerste oorzaak van jouw slaapproblemen waar je aan dacht. Door een vervelende sfeer op het werk, hoge werkdruk of belangrijke deadlines kun je stress ervaren. Langdurige periodes met stress kunnen een negatieve invloed hebben op de nachtrust. Misschien herken je het wel: je bent doodmoe en gaat slapen, maar als je dan in bed ligt, blijft je hoofd maar malen. Dit kan door stress komen. Door de spanning kan het lichaam minder goed ontspannen. Je lichaam blijft dan namelijk ‘aan’ staan en komt niet in de slaapmodus. Hierdoor is het dus moeilijker om in slaap te komen. Kortom, vermijd stress! Neem overdag meerdere pauzes. Maak bijvoorbeeld een wandeling, spreek met vrienden af of lees een boek. Voorkom dat je aan één stuk doorwerkt, hierdoor blijft het lichaam aanstaan.
“Ik slaap slecht, maar waarom?”
Misschien heb jij na het lezen nog steeds geen antwoord op jouw vraag. Dat kan, er zijn verschillende oorzaken van slaapproblemen. De eerste stap richting een oplossing is het achterhalen van de oorzaak. Piekeren, stress, telefoongebruik of tot laat doorwerken zijn allemaal van invloed op jouw nachtrust. Maar wist je ook dat eten vlak voor het slapen gaan of het drinken van koffie of thee je wakkerder kan maken? Als je langdurig last hebt van slaapproblemen, dan adviseren wij altijd om een arts te raadplegen!
DroomSap: slecht slapen verleden tijd
Met DroomSap zeg jij een onrustige nachtrust vaarwel. DroomSap is een natuurlijke drank op basis van honing, kruiden en een klein beetje doxylamine. Dromenwinkel heeft maar liefst meer dan 6.000 tevreden dromers! Ben jij nieuwsgierig? Vraag dan een probeerverpakking aan!
DroomSap 100ml
- Goed voor de nachtrust
- Combinatie van 7 kruiden, honing en doxylamine
- Rustgevend voor lichaam en geest