Heb je last van concentratieproblemen op jouw werk? Zo pak je deze aan!
Bijna twee derde van de Nederlandse volwassenen geeft aan zich weleens slecht te kunnen concentreren op werk. Een groot deel van de werkenden heeft dus last van concentratieproblemen. Wanneer je last hebt van concentratieproblemen, heeft dit een grote invloed op de kwaliteit van de werkzaamheden die je uitvoert op werk, en dit wil je voorkomen. Concentratieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. In deze blog vertellen wij je meer over de mogelijke oorzaken, de gevolgen en geven wij tips die je kunnen helpen bij het oplossen van de concentratieproblemen.
Wanneer heb je last van concentratieproblemen?
Wanneer je moeite hebt met het intensief vestigen van je aandacht op een taak, is je concentratie verminderd. Dit betekent niet direct dat je ook echt concentratieproblemen hebt. Houden deze problemen echter voor langere tijd aan en lijdt je werk eronder, dan is er wel degelijk sprake van concentratieproblemen. Bij concentratieproblemen word je afgeleid door prikkels zoals bewegingen of geluiden om je heen, maar dit kan ook door je eigen gedachten gebeuren.
Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van concentratieproblemen?
Concentratieproblemen komen ergens vandaan. Eén van de meest voorkomende oorzaken van concentratieproblemen is de hoge werkdruk, waardoor je moeite hebt om je te concentreren op de werkzaamheden. Daarnaast kunnen persoonlijke factoren ook een rol spelen bij concentratieproblemen, deze factoren worden nog wel eens onderschat. Wij hebben alle oorzaken van concentratieproblemen ingedeeld in 3 typen oorzaken: werkgerelateerde oorzaken, persoonlijke oorzaken en technologische oorzaken.
Werkgerelateerde oorzaken
Werkgerelateerde oorzaken zijn de meest voorkomende oorzaken als we praten over concentratieproblemen op werk. Logisch, omdat dit zich ook afspeelt op de plek waar je concentratieproblemen ervaart.
Te veel afleiding
Te veel afleiding kan een oorzaak zijn van concentratieproblemen. Het kan zijn dat je snel overprikkeld bent door geluiden van collega’s, voornamelijk wanneer je met veel collega’s in dezelfde ruimte werkt.
Stress
Stress door werk of door persoonlijke omstandigheden kan ervoor zorgen dat je verminderde concentratie ervaart. Een hoog niveau van stress zorgt voor gedachten en gevoelens waardoor het efficiënt uitvoeren van werkzaamheden vermoeilijkt wordt. Verder leidt stress tot vermoeidheid… en dit beïnvloedt ook weer het vermogen om te concentreren.
Gebrek aan uitdaging
Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar een gebrek aan uitdaging kan wel degelijk leiden tot een verminderde concentratie. Een gebrek aan uitdaging kan leiden tot verveling en desinteresse. De motivatie neemt af, je verliest de concentratie en de prestaties worden aangetast.
Slechte werkomgeving
De juiste werkomgeving draagt bij aan het positief beïnvloeden van de concentratie van de medewerkers. Je kunt hierbij denken aan de juiste verlichting, comfortabele stoelen en tafels en de luchtkwaliteit. Voornamelijk de luchtkwaliteit speelt een belangrijke rol bij de concentratie van werknemers. Een slechte ventilatie kan de luchtkwaliteit beïnvloeden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en concentratieverlies.
Persoonlijke oorzaken
Naast werkgerelateerde oorzaken spelen persoonlijke oorzaken een grote rol bij concentratieproblemen. Vaak is niet iedereen binnen het bedrijf op de hoogte van de persoonlijke problemen, waardoor het moeilijk is om dit te delen met collega’s.
Slaaptekort
Slaaptekort heeft een grote impact op het dagelijks leven, niet alleen op concentratieproblemen op werk. Slaaptekort leidt tot verminderde cognitieve functies zoals aandacht, geheugen en reactietijd, wat weer leidt tot verminderde prestaties op het werk. Slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, slechte slaapgewoonten, slaapstoornissen of een oncomfortabele slaapomgeving.
Gebrek aan lichaamsbeweging
In de pauze een rondje lopen of af en toe de benen strekken om een bak koffie te halen bevordert de concentratie. Genoeg lichaamsbeweging, zowel onder werktijd als buiten werktijd, wordt geadviseerd. Een zittende levensstijl leidt tot vermoeidheid en kan concentratiegebrek tot gevolg hebben. Lichaamsbeweging helpt om de bloedtoevoer en zuurstofvoorziening naar de hersenen te verbeteren. Dit leidt tot verbetering van de cognitieve functies zoals aandacht en geheugen.
Slechte voeding
De derde en laatste persoonlijke oorzaak van concentratieproblemen op het werk is slechte voeding. Een slecht eetpatroon met bijvoorbeeld veel suikers, verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot vermoeidheid, een gebrek aan energie en verminderde concentratie. Het binnenkrijgen van voldoende vitamines en mineralen beïnvloedt de cognitieve functies op een positieve manier.
Technologische oorzaken
Technologische oorzaken spelen ook een rol bij concentratieproblemen. Denk hierbij aan sociale media, de afleiding die hierdoor wordt veroorzaakt is enorm en kan een probleem veroorzaken op werk.
Overmatig gebruik van smartphones en sociale media
Je raakt snel afgeleid door inkomende berichten, meldingen en updates, waardoor je je aandacht niet meer bij je werk kunt houden. Dit kan zich ontwikkelen tot het overmatig gebruik van sociale media. Overmatig gebruik van smartphones en sociale media leidt tot verminderde productiviteit en concentratie.
Slaap je slecht door concentratieproblemen? Probeer DroomSap. Dit is een combinatie van biologisch geteelde kruiden, natuurzuivere bijenhoning en een lage dosering doxylamine. DroomSap heeft een sederend effect, waardoor het je kan helpen om sneller in slaap te vallen.
De gevolgen van concentratieproblemen op werk
Wanneer je last hebt van concentratieproblemen, is het belangrijk dat je de ernst van de zaak inziet. Concentratieproblemen kunnen namelijk een behoorlijke invloed hebben op je dagelijks functioneren. Zo heb je moeite met het vasthouden van je concentratie op werk, waardoor je werk niet afkomt. Concentratieproblemen op de werkvloer kunnen zelfs gevaarlijk zijn, vooral wanneer je met machines of gevaarlijke stoffen werkt, of in de zorg werkt of bij de hulpdiensten. Hierbij is een optimale concentratie uiterst belangrijk.
Verminderde productiviteit
Verminderde productiviteit is misschien wel het meest directe gevolg van concentratieproblemen. Doordat je je niet kunt concentreren, raak je afgeleid, waardoor je bepaalde werkzaamheden niet afkrijgt. Voornamelijk efficiëntie speelt hierbij een grote rol. Niet alleen de productiviteit wordt hierdoor verminderd, de kwaliteit wordt er ook niet beter van.
Fouten en ongelukken op de werkvloer
Bij concentratieproblemen op werk denkt men vaak aan het werken achter een bureau. Maar ook op de werkvloer kunnen concentratieproblemen een negatief effect hebben. Op de werkvloer wordt er vaak gewerkt met machines, ongelukken zitten hier dan ook in een klein hoekje. Voornamelijk wanneer er problemen zijn met de concentratie van de medewerkers. Wanneer medewerkers niet goed kunnen focussen op hun werkzaamheden, kunnen ze belangrijke details missen en fouten maken in hun taken.
Verhoogde stress en burn-outklachten
Overweldiging en frustratie kunnen veroorzaakt worden door concentratieproblemen. Dit kan op zijn beurt leiden tot verhoogde stressniveaus en uiteindelijk zelfs tot burn-outklachten. Burn-outklachten komen tegenwoordig veel vaker voor. Daarom zijn werkgevers ook bewust bezig met het creëren van een veilige en ontspannen werksfeer om burn-outklachten tegen te gaan.
Verminderde werktevredenheid en verhoogd verzuim
Wanneer werknemers zich niet goed kunnen concentreren tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden, kan dit leiden tot gevoelens van frustratie en ontevredenheid over hun prestaties en de algehele werkervaring. Dit kan leiden tot een verhoogd verzuim, verminderde werktevredenheid, en zelfs het besluit van medewerkers om het bedrijf te verlaten.
Kortom, concentratieproblemen kunnen een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om wat te doen aan je concentratieproblemen! Wij helpen je met een aantal tips.
Tips om concentratieproblemen op het werk te verminderen
Beperk afleiding zo veel mogelijk: beperk afleidende omgevingsfactoren, zoals geluiden en bewegingen, zo veel mogelijk. Zorg er daarom voor dat je werkplek zodanig is ingericht dat deze afleiding minimaal is. Werk je beter met muziek aan? Schaf dan een koptelefoon aan, zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden.
Geef het aan bij je collega’s: dat je last hebt van concentratieproblemen, is niet altijd voor een ander even duidelijk. Word je veel gestoord op het werk door je collega’s? Geef aan dat je het lastig vindt om je te concentreren. Zo kunnen je collega’s er rekening mee houden!
Neem op werk voldoende pauze: het nemen van voldoende pauze tijdens het werk is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Tijdens de pauze kan het lichaam ontspannen en tot rust komen. Tevens kan het nemen van pauzes helpen om onze mentale helderheid en focus te verbeteren. Dit leidt weer tot een hogere productiviteit en betere besluitvorming.
Maak je werkplek comfortabel en ergonomisch verantwoord: ergonomisch verantwoord werken is een begrip wat je de laatste tijd waarschijnlijk vaker langs hebt zien komen. Zorg voor een comfortabele stoel en werkplek. Dit voorkomt fysieke ongemakken. Niet alleen is een comfortabele werkplek cruciaal voor de gezondheid, maar ook voor de productiviteit. Het is daarom belangrijk dat werkgevers investeren in een werkplek die comfortabel en ergonomisch verantwoord is om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te waarborgen.
Voorkom multitasken: tegenwoordig lijkt multitasken een must te zijn. Toch is het menselijk brein niet geschikt voor multitasken en zorgt dit er vaak voor dat taken minder zorgvuldig worden uitgevoerd. Zeker wanneer je last hebt van concentratieproblemen, is het verstandig om je te focussen op één taak. Maak daarom een duidelijke planning, zodat je gestructureerd te werk kunt gaan.
Beperk sociale media en stel grenzen aan je schermtijd: het beperken van sociale media en het stellen van grenzen aan je schermtijd helpt je om de productiviteit te verhogen. Het gebruik van sociale media is één van de meest benoemde oorzaken als het gaat om afleiding op het werk. Berichten die je binnenkrijgt, even snel Facebook checken of tussendoor een appje sturen. Het werkt niet mee om de productiviteit te verhogen. Zet je mobiel daarom tijdens het werk op ‘niet storen’ of uit. Dit voorkomt afleiding op het werk.
Vermijd alcohol en een hoge inname van cafeïne: alcohol heeft een negatieve invloed op je concentratie. Het heeft een negatieve invloed op de cognitieve functies van de hersenen en kan leiden tot verminderde focus, aandacht en reactietijd. Een kleine hoeveelheid cafeïne is daarentegen niet erg, het kan zelf gunstig zijn en de focus en concentratie positief beïnvloeden. Echter, overmatige inname van cafeïne is wel slecht voor de concentratie. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, angst en slapeloosheid, wat de productiviteit en concentratie kan verminderen.
Zorg voor voldoende slaap: concentratieproblemen komen veelal voort uit te weinig slaap. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende slaap krijgt. Hoeveel dit precies is, hangt af van jou als persoon. De één heeft genoeg aan zes uur slaap, terwijl de ander acht uur slaap nodig heeft om te functioneren. Houd een vast ritme aan, waarbij je op dezelfde tijd naar bed gaat en op dezelfde tijd opstaat. Je lichaam vindt dit het prettigst.
Gebruik slaapmedicatie: heb je last met in slaap komen, doorslapen of word je ’s ochtends extreem vroeg wakker? Dan kun je ervoor kiezen om slaapmedicatie te gebruiken. Slaapmedicatie kan helpen bij een betere nachtrust.
Het belang van de aanpak van concentratieproblemen
Zoals je hebt gelezen, kunnen concentratieproblemen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om de oorzaken aan te pakken, zodat je de negatieve gevolgen omzet in positieve gevolgen.
Slaap speelt een belangrijke rol bij concentratieproblemen. Slaapproblemen kunnen leiden tot concentratieproblemen, maar ook andersom. Concentratieproblemen leiden ook tot slaapproblemen. Als je last hebt van stress, slaap je vaak minder goed of minder lang. Hierdoor voel je je overdag vermoeider, wat weer kan leiden tot concentratieproblemen.
Uit onderzoek blijkt dan ook dat maar liefst 40% van alle Nederlanders soms of regelmatig last heeft van slaapproblemen. Dat is een hoog percentage. Daarom is het belang van slaap erg groot. Bij Dromenwinkel vind je DroomSap. Bij DroomSap wordt een betere nachtrust gestimuleerd. De producten van Dromenwinkel zijn op natuurlijke basis en zijn daarmee niet hetzelfde als klassieke slaappillen zoals temazepam of zolpidem.
Probeer DroomSap
- Goed voor de nachtrust
- 3 à 4 nachten proefslapen
- 15% korting op je volgende bestelling