Wat zijn fyto-oestrogenen?
Op het gebied van borstkanker is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de rol van fyto-oestrogenen in de ontwikkeling of juist remming van borstkanker. Deze plantaardige stoffen hebben een structuur die lijkt op 17bèta-oestradiol. Hoe fyto-oestrogenen precies werken, is nog niet volledig opgehelderd, maar ze hebben op meerdere manieren invloed op het lichaam. In laboratoriumonderzoek (in vitro) is aangetoond dat fyto-oestrogenen zowel de groei van borstkanker kunnen remmen als stimuleren. In studies met mensen (humaan onderzoek) blijkt echter vaak dat fyto-oestrogenen geen of een licht verlagend effect op het risico op borstkanker hebben.
De interesse in fyto-oestrogenen ontstond omdat in landen waar veel sojaproducten worden gegeten, zoals in Azië, van oudsher weinig borstkanker voorkomt. Het viel op dat de volgende generaties van vrouwen uit deze regio, die naar het Westen emigreerden, hetzelfde risico op borstkanker ontwikkelden als de andere inwoners van hun nieuwe woongebied.
Wat zijn fyto-oestrogenen?
Fyto-oestrogenen kunnen worden opgedeeld in vier hoofdgroepen:
Isoflavonen zoals genisteïne en daïdzeïne, te vinden in sojabonen, andere peulvruchten, bessen, wijn, granen en noten.
Lignanen zoals arctigenin en enterolacton, die vooral voorkomen in vezelrijke voeding zoals bessen, zaden (zoals lijnzaad), granen, noten en fruit.
Coumestanen zoals coumestrol, aanwezig in alfalfakiemen, tuinkers en sojaboonkiemen.
Stilbeen-derivaten zoals resveratrol, dat onder andere voorkomt in noten en rode druiven, en dus ook in wijn.
Verreweg het meeste onderzoek is gedaan naar de isoflavonen genisteïne en daïdzeïne, twee fyto-oestrogenen die vooral in soja voorkomen.
Voor meer informatie kun je het volledige artikel lezen vanaf pagina 12 in OrthoFyto 3/19 of de pagina Downloads bezoeken om het artikel te bekijken.