Dromenwinkel

De beste tips om een jetlag te verminderen

Een jetlag ontstaat wanneer je reist tussen verschillende tijdzones. Er zijn in totaal 24 tijdzones wereldwijd. Bijvoorbeeld, in Sydney, Australië is het 10 uur later dan in Nederland. Als je naar Australië reist, betekent dit dat je lichaam een ander ritme moet volgen. Je biologische klok, die je slaap-waakritme regelt, raakt hierdoor verstoord, wat resulteert in een jetlag. Dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.

Symptomen van een jetlag

Een jetlag kan erg vervelend zijn, vooral als je geen tijd hebt om uit te rusten en direct weer aan het werk of studeren moet. Over het algemeen geldt dat je per uur tijdsverschil één dag nodig hebt om te herstellen van een jetlag. In het geval van een reis naar Australië kan het dus tot 10 dagen duren voordat je volledig hersteld bent van je jetlag.

Hoe herken je een jetlag? Als je reist tussen verschillende tijdzones, is het zeer waarschijnlijk dat je last krijgt van een jetlag. De symptomen zijn:

  • Vermoeidheid

  • Slapeloosheid

  • Verlies van eetlust of juist extreme honger

  • Uitdroging

  • Prikkelbaarheid

  • Maag- en darmklachten

  • Hoofdpijn

  • Misselijkheid

  • Concentratieproblemen

Kunt je een jetlag voorkomen?

Hoewel een jetlag bij een tijdsverschil van 10 uur vrijwel niet te voorkomen is, kun je proberen de ernst ervan te verminderen met de volgende tips:

1. Pas je slaapschema aan voordat je op reis gaat

Voorkomen is beter dan genezen. Enkele dagen voor je vertrek kun je je slaapritme aanpassen aan de tijdzone van je bestemming. Dit betekent dat je je bedtijd en opstaantijd geleidelijk verschuift, zodat je lichaam alvast went aan de nieuwe tijdzone.

2. Slaap tijdens de vlucht volgens je bestemmingstijd

Probeer tijdens de vlucht te slapen wanneer het nacht is op je eindbestemming. Door je slaapritme direct aan te passen aan de nieuwe tijdzone, wordt het makkelijker om bij aankomst in slaap te komen. Voor de terugreis kun je je horloge alvast op Nederlandse tijd zetten en 's nachts slapen volgens die tijd.

3. Blijf gehydrateerd

Uitdroging is een veelvoorkomend symptoom van een jetlag en kan de klachten verergeren. Zorg ervoor dat je voor en tijdens de vlucht voldoende water drinkt. Vermijd alcohol en koffie, want die zorgen voor kortdurende energie maar werken uitdrogend, wat de jetlag kan verergeren.

4. Beweeg regelmatig tijdens de vlucht

Het is belangrijk om tijdens de vlucht regelmatig te bewegen of te stretchen. Dit helpt om stijfheid te voorkomen en kan vermoeidheid en andere symptomen van een jetlag verminderen.

5. Gelijk acclimatiseren

Als je moe bent na een lange reis, maar het is nog middag, probeer dan niet te gaan slapen. Zet door en ga pas op een normale tijd naar bed. Dit helpt je om sneller van je jetlag af te komen.

Jetlag tips bij thuiskomst of aankomst op bestemming

Bij thuiskomst of aankomst op je bestemming wil je zo snel mogelijk kunnen genieten of weer aan het werk gaan. Een jetlag past daar natuurlijk niet bij. Daarom hebben we een paar handige tips voor je opgesteld om je jetlag te verminderen.

6. Pas je aan het plaatselijke ritme aan

Zoals eerder genoemd, is het heel belangrijk om je direct bij aankomst aan te passen aan het plaatselijke ritme. Ga op de lokale tijden eten en slapen. Dit helpt je lichaam om sneller te wennen aan de nieuwe tijdzone en beperkt de duur van de jetlag.

7. Ontwaak met behulp van daglicht

Daglicht speelt een cruciale rol in het reguleren van je biologische klok. Als het donker is, wordt je lichaam automatisch moe, terwijl licht het tegenovergestelde effect heeft. Door blootstelling aan daglicht kun je vermoeidheid verminderen en makkelijker wakker worden. Zorg ervoor dat je slaapkamer verduisterd is wanneer je gaat slapen. Wil je makkelijker ontwaken? Overweeg dan een lichttherapielamp aan te schaffen. Deze lamp simuleert 's ochtends daglicht, waardoor je lichaam het seintje krijgt om wakker te worden, wat zorgt voor een uitgeruster gevoel.

8. Vermijd zware maaltijden en alcohol

Tijdens een jetlag is het verstandig om zware maaltijden, alcohol en koffie zoveel mogelijk te vermijden. Alcohol en koffie zorgen voor uitdroging, wat een veelvoorkomend symptoom van een jetlag is. Zware maaltijden kunnen je extra vermoeid maken, iets wat je juist wilt voorkomen om snel in het nieuwe ritme te komen.

9. Gebruik DroomSap

Om sneller te wennen aan het nieuwe ritme, kun je DroomSap gebruiken. Tijdens de eerste nachten na aankomst kan het lastig zijn om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. DroomSap, een combinatie van zeven biologisch geteelde kruiden, natuurzuivere bijenhoning en een lage dosering doxylamine, helpt je beter te slapen. Het werkt zowel als "inslaper" als "doorslaper" en is vegetarisch, glutenvrij en lactosevrij. DroomSap kan het proces van in slaap vallen stimuleren en tijdens de nacht een diepere slaap bevorderen, zodat je uitgerust en vitaal wakker wordt. Lees hier meer over DroomSap.

DroomSap proberen?

DroomSap probeerverpakking
DroomSap probeerverpakking
  • Goed voor de nachtrust
  • 3 à 4 nachten proefslapen
  • 15% korting op je volgende bestelling
DroomSap
DroomSap
  • Goed voor de nachtrust
  • Combinatie van 7 kruiden, honing en doxylamine
  • Rustgevend voor lichaam en geest

Kunnen we je ergens mee helpen?

Bij vragen over je order, graag je ordernummer vermelden.
Phone

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 50 Droompunten!

Ontvang iedere maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes.
Door je in te schrijven ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.