Dromenwinkel

Magnesium en de overgang

Doe je binnenkort centraal schoolexamen? Dan komen deze tips vast goed van pas. Examen doen kan best een uitdaging zijn. In plaats van een enkel hoofdstuk moet je ineens een heel boek uit je hoofd leren, en dat in korte tijd. Om je te helpen, delen we deze tips speciaal voor jou. Zo ga je beter voorbereid je examen in, zonder te veel stress! Lees het hele artikel of scan snel de titels.

Illustratie vrouw op wolk

De overgang

De overgang is de periode waarin de menstruaties onregelmatiger worden en in aantal afnemen. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De fase eindigt vaak pas jaren later, als iedere hormonale variatie door de steeds onregelmatiger wordende menstruatiecyclus is verdwenen. Ergens in dat traject van gemiddeld zeven jaar valt de menopauze. Na de overgang produceren de eierstokken alleen nog wat androgenen (ook wel ‘mannelijke’ geslachtshormonen genoemd).

Klachten in de overgang

De overgang gaat vaak gepaard met een aantal verschillende klachten; 80% van de vrouwen krijgt op een bepaald moment te maken met deze overgangsklachten. We bespreken er hier vier: verandering in menstruatiecyclus, opvliegers/zweten, vermoeidheid en botontkalking.

Verandering in ongesteldheid

Wanneer je in de overgang zit, heeft dit invloed op je menstruatiecyclus. Dit is vaak het eerste verschijnsel waaraan je de overgang kunt herkennen. Door veranderende hormoonspiegels (o.a. oestrogenen) in het lichaam rijpen de eicellen minder snel. Daardoor is het mogelijk dat je onregelmatig ongesteld wordt, met een kortere of langere tijd tussen de menstruaties. Het komt ook voor dat de periode dat je ongesteld bent korter of langer duurt dan je gewend bent. Daarnaast is het mogelijk dat je erger ongesteld wordt en meer bloed verliest dan normaal. Wanneer je meer bloed verliest dan normaal, kun je bloedarmoede krijgen. Klachten zijn dan bijvoorbeeld dat je erg moe of duizelig bent. Tot slot kan het zijn dat je andere klachten krijgt dan je gewend bent of dat de klachten erger zijn dan vroeger.

Opvliegers

Eén van de meest gehoorde klachten in de overgang zijn opvliegers. Het temperatuursysteem in het lichaam is een complex mechanisme dat onder andere wordt geregeld door het oestrogeengehalte. Je hersenen, die de warmte van je lichaam reguleren, moeten wennen aan dit wisselende hormoongehalte. Soms krijgt je lichaam ineens seintjes van de hersenen dat het moet opwarmen, terwijl dat niet zo is. En zo ontstaat er een opvlieger.

Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van intense warmte dat gepaard kan gaan met rood worden, overmatig transpireren en/of een koortsig gevoel. De ene vrouw heeft er slechts af en toe last van, en de andere vrouw elke dag. Een opvlieger kan een minuut duren, maar ook een half uur. Dit kan erg vervelend zijn in gezelschap of op het werk. Opvliegers kunnen ook meer en intenser worden door stress of alcohol.

In de nacht kunnen opvliegers optreden met nachtzweten. Dit kan ervoor zorgen dat je regelmatig wakker wordt, waardoor je minder nachtrust hebt. Dit kan als gevolg ook vermoeidheid en irritatie veroorzaken.

Vermoeidheid

Ongeveer 90% van de vrouwen met klachten in de overgang heeft last van vermoeidheid. Dit komt voornamelijk door het verlaagde oestrogeengehalte. Oestrogeen regelt namelijk de energievoorziening van het lichaam van de vrouw. Wanneer een lichaam minder oestrogeen tot haar beschikking heeft, heeft het lichaam vaak ook minder energie. De vermoeidheid kan futloosheid, prikkelbare gevoelens, nergens zin in hebben en moeite om te concentreren als gevolg hebben. Door het verlaagde oestrogeengehalte is je lichaam de hormoonbalans kwijt. Je lichaam gaat dan op zoek naar een nieuw evenwicht. Ook dat kost energie.

Botontkalking door afname van vrouwelijke hormonen

Wat veel vrouwen niet weten, is dat door de afname van het oestrogeengehalte het risico op botontkalking groter wordt. Tijdens en na de overgang wordt er veel minder oestrogeen aangemaakt. Het is juist dit hormoon dat botvernieuwing stimuleert. De verminderde productie van oestrogeen heeft tot gevolg dat de botafbraak rond de overgang toeneemt. De kans op rugklachten en botbreuken neemt hierdoor toe.

De rol van magnesium in de overgang

De overgang gaat dus gepaard met een aantal vervelende klachten die je graag wilt voorkomen. Magnesium kan hierin een sleutelrol spelen! Het speelt namelijk een belangrijke rol bij de energiestofwisseling, de botopbouw en de aanmaak van hormonen. Om deze reden kan het bijdragen aan de vermindering van overgangsverschijnselen zoals vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en lusteloosheid. Daarnaast werkt magnesium ook preventief bij andere veelvoorkomende klachten die optreden na de overgang, zoals osteoporose.

Door de hormonale schommelingen en stress die deze levensfase met zich meebrengt, is het mogelijk dat je minder magnesium binnenkrijgt of je lichaam meer magnesium verbruikt dan normaal gesproken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium ligt normaal gesproken rond de 300 milligram voor vrouwen. De maximale extra dosis magnesium is gesteld op 400 mg per dag. Een magnesiumtekort merk je namelijk pas na een aantal weken, omdat je lichaam een voorraad opslaat in je botten en deze eerst 'opgebruikt'.

Wat je kunt doen om extra magnesium binnen te krijgen

Om voldoende magnesium binnen te krijgen, kun je magnesiumrijke voedingsmiddelen eten. Magnesium zit namelijk in erg veel voedingsmiddelen, zoals brood, vlees, vis, noten, zaden, groene bladgroenten en zelfs in chocolade! Dit is één manier om een magnesiumtekort te voorkomen. Maar je kunt er ook voor kiezen om supplementen te gebruiken om een eventueel magnesiumtekort te voorkomen.

Magnesiumsupplementen

Magnesiumsupplementen zijn er in verschillende vormen. Je kunt kiezen voor tabletten, poeders en capsules, maar ook voor magnesium in vloeibare vorm.

Dromenwinkel LipoMag+ is een vloeibaar liposomaal magnesiumsupplement. Het voordeel van een liposomaal supplement is dat er minimaal 95% van de werkzame stoffen wordt opgenomen door je lichaam, ten opzichte van maar 5% tot 20% uit reguliere supplementen.

Uit een onderzoek van Dromenwinkel blijkt dat 57% van de vrouwen niks doet tegen haar overgangsklachten, vanuit de gedachte dat dit er nou eenmaal bij hoort of dat ze bang zijn om het natuurlijke overgangsproces te verstoren. Toch zijn de meeste klachten op een natuurlijke manier te ondersteunen. Extra inname van magnesium met LipoMag+ realiseert dit voor je. Een vloeibaar middel dat helpt om vermoeidheid en overgangsklachten te verminderen. Het versterkt de botten en spieren en ondersteunt de functies van het brein en het zenuwstelsel.

Probeer Dromenwinkel LipoMag+

Dromenwinkel LipoMag+ is een uniek samengesteld liposomaal mineralencomplex, met de hoogwaardige mineralen magnesium, zink, selenium, chroom en het semi-essentiële aminozuur taurine. De verschillende mineralen hebben elk hun eigen extra positieve werking ter ondersteuning van overgangsklachten.

Probeer LipoMag+ gemakkelijk uit! Zo ervaar je zelf de voordelen van Dromenwinkel LipoMag+.

LipoMag+ 250ml

LipoMag+
LipoMag+
  • Vloeibaar liposomaal magnesiumsupplement
  • Speelt een sleutelrol bij de overgang
  • Helpt bij vermoeidheid

Kunnen we je ergens mee helpen?

Bij vragen over je order, graag je ordernummer vermelden.
Phone

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 50 Droompunten!

Ontvang iedere maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes.
Door je in te schrijven ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.