Dromenwinkel

Het effect van de donkere dagen op jouw nachtrust

Heb je last van een vermoeidheid die alsmaar aanhoudt? Ben je wat sneller geïrriteerd en slaap je slechter? Dit kan te maken hebben met de koude en donkere wintermaanden. Het is inmiddels januari en het is nu een paar maanden wintertijd. Toch kan het zijn dat je hier (nog steeds) last van hebt. De verandering van seizoenen heeft namelijk invloed op onze slaap. Het is steeds korter licht en de dag blijft langer donker. Het brein raakt hierdoor van slag, met als gevolg dat vermoeidheid vaker optreedt. Simpelweg omdat de zon tijdens dit seizoen minder schijnt. Zijn het donkere dagen? Daar hoort vermoeidheid (helaas) een beetje bij...

Het effect van de donkere dagen op nachtrust

Donkere dagen

In de wintermaanden wordt het opstaan voor sommigen mensen moeilijker. Wellicht is dit voor jou ook herkenbaar. Dit is te verklaren door een verschuiving van je biologische klok. In de nacht wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit hormoon maakt je slaperig. Maar er is ook een grote kans dat je tijdens deze winterdagen niet voldoende licht te zien krijgt. Vaak is in deze periode de balans zoek; mensen zien overdag te weinig licht en in de avond juist weer veel. Omdat we meer binnen in huis zitten, we kijken meer tv of op een ander scherm, of door te felle verlichting in huis.

Winterdipje: wat is het effect?

Heb je last van een ‘winterdipje’? Dan ben je niet de enige. Slaap in het algemeen, of een tekort daaraan, heeft effect op hoe we ons voelen. Veel mensen herkennen dit als een winterdip of de ‘winterblues’. Door verschuiving van de balans tussen daglicht en donker raakt ons brein van slag. En dat gaat dan soms ook overdag door met de productie van melatonine. Dat zorgt ervoor dat je vermoeid wordt. Dit verklaart dus dat je slaperig bent in de winterperiode. Waaraan kun je merken dat je last hebt van zo’n winterdip? Klachten kunnen zijn:

  • Verstoorde nachtrust

  • Sneller geïrriteerd

  • Minder energie

  • Vermoeider of sneller vermoeid

  • Vergeetachtig

  • Minder concentratie

Bovenstaande symptomen zijn enkel een indicatie. In welke mate de verschillende effecten van de wintermaanden worden ervaren, verschilt per persoon.

Een goede nachtrust is essentieel

Om je fit en energiek te voelen, is een goede nachtrust belangrijk. Daarnaast kunnen er ook altijd andere aspecten van invloed zijn. Slaaptekort heeft effect op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Je kunt last krijgen van vergeetachtigheid en van verminderde concentratie, met als gevolg dat je minder productief bent op het werk. Een verminderd uithoudingsvermogen kan bijvoorbeeld daarvan een fysiek gevolg zijn. Een goede nachtrust is daardoor des te belangrijker. Ben je benieuwd hoe je het best met de gevolgen van de donkere en koude wintermaanden kan omgaan? Lees dan de tips hieronder.

Rust, reinheid, regelmaat...

Door de term “Rust, reinheid en regelmaat” te hanteren in het dagelijks leven, kom je deze periode fitter door. In de winter is het verstandig om zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan. En sta iedere dag rond hetzelfde tijdstip op. Naar het werk gaan is bijvoorbeeld een reden om op tijd op te staan. Door het vele thuiswerken kan dit ritme nogal verschillen. Probeer ondanks de flexibiliteit van het thuiswerken structuur aan te houden. Want structuur heeft een positief effect op de kwaliteit van je nachtrust. Hieronder geven we nog een aantal tips:

1. Erkenning

De eerste tip die je kan helpen is erkenning. Houd rekening met een lager energieniveau. Door bewustwording raakt je lichaam hierop ingesteld. Pas je dagelijkse activiteiten aan op je energieniveau en zorg voor een goede balans van verschillende soorten activiteiten. Het is een aanname dat actief bezig zijn zou zorgen dat mensen vermoeid raken, of dieper slapen. Het tegendeel blijkt namelijk waar. Door actief te zijn vlak voor het slapen is het lastiger om in (een diepe) slaap te vallen.

2. Rust

De tweede tip: neem rust. Stress is nooit goed en ook niet voor je nachtrust. Overdag aan één stuk doorgaan is geen goed idee. Neem de tijd om tot rust te komen. Dan hoeft je lichaam niet de hele tijd in de aan-stand te staan en komt het daar weer makkelijker uit. Met als gevolg dat je makkelijker in slaap valt. Het product No-Stress kan ook helpen om overdag minder stress te ervaren. No-Stress is een natuurlijke rustgever. Het werkt rustgevend en ontspannend. Het is een 100% natuurlijk product, gemaakt met een basis van natuurzuivere ahornsiroop. Gun jezelf gedurende de dag een pauze en neem voldoende rust.

3. Licht

De derde tip: verminder het gebruik van kunstlicht. Zet ’s avonds bijvoorbeeld gezellig kaarsen aan, of maak gebruik van dimlicht. Hiermee vermijd je te fel kunstlicht in de avond. Probeer overdag zoveel mogelijk zon- en daglicht mee te pakken. Met het oog op het thuiswerken is een rondje lopen in de ochtend een goede manier om in de actieve modus te komen. Een tip die we ook al eens eerder gaven: maak gebruik van lichttherapie. Denk aan een wake-up light of een wekker met licht. Hierdoor went je lichaam langzaam aan het licht en word je op een natuurlijke manier wakker. Dit zorgt voor een energieker gevoel in de ochtend.

4. Temperatuur

De vierde tip: zorg voor voldoende warmte als je gaat slapen. Wat iedereen prettig vindt qua slaapkamertemperatuur is persoonsgebonden. Een slecht geventileerde slaapkamer is niet bevorderlijk, maar er zijn ook aanwijzingen dat een te koude slaapkamer ook niet goed is. Het lichaam moet hierdoor te veel energie besteden aan het zichzelf warmhouden.

Zorg in de koude wintermaanden voor een lekkere, warme schapenwollen deken.

DroomSap

Niets is vervelender dan dat je je de hele dag vermoeid voelt, om vervolgens in de avond niet goed in slaap te kunnen komen. Hiervoor hebben wij DroomSap ontwikkeld. Dit is een slaapdrank voor mensen die moeite hebben met doorslapen en/of moeilijk in slaap vallen.

Het werkt rustgevend voor lichaam en geest. DroomSap wordt gemaakt van een basis van natuurzuivere honing, biologische kruidenextracten en een klein beetje doxylamine, wat op een natuurlijke wijze je gezonde nachtrust stimuleert.

Tijdens de wintermaanden voelen veel mensen zich vaker vermoeid. Dit kan komen door verschillende factoren, waaronder onvoldoende daglicht. Bovenstaande tips kunnen helpen om je nachtrust te bevorderen. Een kop warme melk (eventueel met wat honing) voor het slapen gaan is voor sommige mensen ook nog steeds een gouden tip.

Kortom, wat werkt kan voor iedereen verschillen. Maar onthoud: rust, reinheid en regelmaat helpt altijd!

Zonder stress je examens maken?

No-Stress
Verbeterde receptuur
No-Stress
  • Werkt rustgevend en ontspannend
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Helpt snel

Kunnen we je ergens mee helpen?

Bij vragen over je order, graag je ordernummer vermelden.
Phone

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 50 droompunten!

Ontvang iedere maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes.
Door je in te schrijven ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.